Zó maak je NIS2 profitable

Het is vrijdagmiddag, vier uur. Je telefoon stroomt over met foto’s en berichtjes van vrienden, collega’s en kennissen die allemaal zijn begonnen aan de vrijmibo. Dat terwijl jij nog achter je laptop zit, om de Microsoft-administratie bij te werken.  

En zo te zien, ben je daar nog wel even zoet mee. Want wéér kloppen de cijfers niet – er zijn voor de zoveelste maand op rij meer actieve Microsoft-licenties, dan gebruikers. Aan jou de taak om al die licenties af te struinen om het probleem te achterhalen.   

Inefficiënt en foutgevoelig

Het Microsoft-portaal is een bekende frustratie voor veel MSP’ers. Door het gebrek aan een optie voor multi-tenantbeheer moet jij handmatig al je tenants creëren en beheren. Daarnaast vergt het instellen, bijwerken en beheren van licenties veel handmatig werk. Da’s nog best te doen wanneer je vijf klanten hebt met ieder tien end-points, maar bij een leuk aantal klanten ben je hier gelijk een middag mee zoet – als je dat al redt.  

En een duidelijk overzicht hoeveel licenties er lopen per klant? Dat is er niet. Al dat handmatige, dubbele werk kost je niet alleen zeeën met tijd, het is ook nog enorm foutgevoelig. En als kers op de taart laat je óók nog een behoorlijke som geld liggen, als er regelmatig fouten ontstaan tussen de licenties en gebruikers in jouw back-end.  

PowerShell-scripts: een nulsomspel 

Om dat te omzeilen, gebruiken veel MSP’ers PowerShell-scripts. Maar ook daar kraakt het: want door het instellen van verschillende rechten, kunnen deze blokkeren waardoor jij én je klant in de problemen komen. En zien veel MSP’ers twee keuzes: óf alle leden van een organisatie kunnen bij álle documenten – doei privacy en veiligheid – of niemand kan bij de documenten, waardoor de software onbruikbaar wordt. Kortom: de PowerShell-scrips leiden in veel gevallen tot een nulsomspel waarin iedereen verliest.

Geen rooskleurige toekomst

Eerlijk is eerlijk – gaat dit nog maanden zo door, dan stapelen de problemen zich steeds verder op. Je kan al die security alerts nú al niet bijhouden, maar hebt wel groeiplannen met je bedrijf. Hoe doe je dat als je er nog drie klanten met ieder 100 end-points bij krijgt? Géén goede security, is gewoon geen optie.  

En laat jij maand na maand geld liggen, doordat licenties onbedoeld tóch doorlopen, dan vreet dat aan je bedrijfsvoering als een muis aan een blok kaas. Er zitten steeds meer kleine gaten in jouw bedrijfsvoering – tot ‘ie op een gegeven moment gewoon instort. Dan kun je die groeiplannen wel vergeten.  

Het tij keren 

‘Zijn daar nou helemaal geen oplossingen voor?’ We horen het je denken. En het antwoord is: ja, die zijn er. Denk aan managementtools als Augmentt, Coreview, Simeoncloud  en Hornet waarmee je taken automatiseert en overzicht creëert. Of tools Esentire, ConnectWise, Acronis en ThreatDown waarmee je de hele rambam beveiligt. Easy peasy, lemon squeezy. Zo hoef je nooit meer een vrijmibo te missen én laat je dat lastige Microsoft-portaal voortaan lekker links liggen.

The Ultimate M365 Management Tech Stack 

In onze M365 Management Tech Stack bundelden we de tools van ConnectWise, Augmentt en Hornet. Ben je benieuwd naar de andere tools die jouw M365-management makkelijker maken? Neem dan contact met ons op en boek een kennismakingsgesprek. 

in Blog
Zó maak je NIS2 profitable