Mijn oog viel deze week op een stuk gepubliceerd door Diederik Stadig, Econoom TMT-ICT bij de ING Bank. Interessant genoeg om mee te nemen in mijn blog deze maand.
Mede omdat in het stuk verwezen wordt naar een paar zeer succesvolle MSP entrepreneurs die ik persoonlijk ken. Marc Visser van Hallo, die volgende week tijdens DattoCon in een M&A panel plaatsneemt, en Rob Verbeek van Arcus IT die vorirge week bij ons te gast was tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort. Ik sprak hem over zijn avontuur van de afgelopen jaren waar hij mij vertelde dat hij zijn onderneming van 17 FTE naar € 100 miljoen omzet heeft laten groeien, mede door 10+ overnames. Petje af. Maar hij is niet alleen. Er zijn meer 'kralenrijgers' op de markt actief. De M&A activiteiten vlakken weliswaar wat af, maar zetten wel gestaag door. Ben jij klaar voor verkoop?
Portland heeft mede aan de basis gestaan van de van de ontwikkelingen binnen de MSP industrie in Europa. Na een lange periode van break-fix, begon de MSP industrie aan een flinke opmars. In 2012 startte de M&A gekte onder de MSP centrische vendoren. Niet veel later de MSP's zelf, rond 2018. Er is nog steeds appetite van private equity in MSP bedrijven.
OVERNAmes zetten door
Vooral terugkerende omzet en sterke groei maakt deze vertical aantrekkelijk om in te investeren. Het Financieel Dagblad schreef daar al eerder over in 2020. Hetzelfde jaar schreef ik over waarderingen van MSP ondernemingen n.a.v. een bezoek aan IT Nation georganiseerd door Connectwise in Orlando waar ik een MSP focussed M&A presentatie bijwoonde. Ook COVID-19 zorgde voor een versnelde adoptie van digitale producten en diensten waardoor de omzet steeg van veel IT Dienstverleners.
In het stuk van Diederik Stadig staat dat de Nederlandse IT-sector een voortdurende omzetgroei laat zien, met een totaal van 9% op jaarbasis in 2022. Dat zal niet snel afnemen op de lange termijn. Wel is nu al een daling in omzet van IT-apparatuur te zien. Maar die krimp is al een tijd gaande. De verwachting is dat de MSP industrie 680 miljard groot is wereldwijd rond 2030. Dus genoeg te doen.
Van 2017 tot 2022 is het aantal fusies en overnames in de IT-dienstensector van 290 naar 620 gestegen. Een jaarlijkse groei van ongeveer 16,5%. Fusies en overnames in de gehele Nederlandse economie kenden in dezelfde periode een groeisnelheid van 12,5% op jaarbasis.
Vooral de veranderende klantvraag en het tekort aan arbeidskrachten blijven belangrijke drijfveren voor M&A. Grote en middelgrote bedrijven zijn actiever geweest in M&A dan kleine bedrijven, maar kleinere bedrijven zullen ook fusies en overnames blijven doen. Over het geheel genomen zal de consolidatie van de Nederlandse IT-dienstensector vertragen, maar doorzetten.
BEN JIJ ER KLAAR VOOR?
War on talent, NIS2 en de exponentieel snel groeiende en toenemende dreiging van hacks bezorgen MSP's behoorlijke kopzorgen. En terecht. Alsnog moet je de boel op orde hebben voordat je je bedrijf verkoopt. De kopende partij vooral niet al teveel redenen geven om op de prijs te 'discounten'. Voordat je jezelf rijk rekent met multiples op je EBITDA eerst even je huis op orde krijgen. Je kunt je bedrijf tenslotte maar één keer verkopen. En ik kan het weten.
Of je nu je gehele bedrijfsvoering onder de loep wenst te nemen of alleen ondersteuning nodig hebt bij voorbereidingen voor NIS2, wij helpen. Onze NIS2Desk bijvoorbeeld. Opgezet door drie heel succesvolle oud MSP'ers die hun bedrijf eerder verkochten. Zo ook onze meest recent toegevoegde juridische diensten van IT Agree. Of wat dacht je van 15 minuten respons tijd van de Threat hunters van eSentire. Dat wil toch iedereen? ConnectWise biedt zelfs een compleet programma voor MSP ondernemers die willen groeien, maar hulp nodig hebben.
Je hoeft het in ieder geval niet zelf te doen. De partijen in ons ecosysteem zijn allemaal zeer goed thuis in onze vertical. Maar wacht niet te lang. Het houdt een keer op!
Op deze pagina lees je meer over wat wij voor je kunnen betekenen. Maak anders een vrijblijvende afspraak met ons. Praten we je door onze structuur heen.
Wellicht tot snel!
Hartelijk groet,
George van Brugge | Founder
Hier vind je het complete onderzoek van Diederik Stadig