Cybersecurity is niet langer een kwestie van OF je die diensten moet leveren, maar HOE je deze in jouw aanbod kunt implementeren. Bedreigingen evolueren en worden steeds sterker, en jij en jouw klanten moeten worden beschermd.
Cybersecurity heeft zoveel facetten, waaronder goed patchbeheer. Uit een Duo Trusted Access Report uit 2019 blijkt dat 51% van de Mac OS-apparaten niet de meest up-to-date versie van hun besturingssysteem draaide, terwijl het gebruik van Windows 10 toeneemt. Dit betekent dat de meeste Mac OS-apparaten niet de nieuwste beveiligingspatch gebruiken, waardoor veel netwerken kwetsbaar zijn voor bedreigingen.
Goed patchbeheer is van cruciaal belang voor het beschermen van klantgegevens en uptime, maar het is slechts een van de vele beveiligingsoverwegingen. Als het gaat om het compromitteren van een apparaat of netwerk, zoeken kwaadwillende actoren naar manieren om toegang te krijgen. Het zal sommigen misschien verbazen, maar kwetsbaarheden in het besturingssysteem zorgen dat kwaadwillende gemakkelijk toegang hebben. Een oplossing is om besturingssystemen te verharden.
Wat is OS hardening?
Voordat we ingaan op de acht stappen van OS-verharding, eerst een definitie ter verduidelijking.
Het verharden van het besturingssysteem is het veilig configureren van een besturingssysteem, het bijwerken ervan, het creëren van regels en beleid om het systeem op een veilige manier te besturen en het verwijderen van onnodige toepassingen en services. Dit wordt gedaan om de blootstelling van een computerbesturingssysteem aan bedreigingen te minimaliseren en mogelijke risico's te beperken.
Om je klanten gemoedsrust te bieden, hun gevoelige gegevens te beschermen en je beveiligingsaanbod van anderen te onderscheiden, volgen hier acht manieren om de besturingssystemen van klanten te versterken:
8 OS hardening tips:
Verschillende besturingssystemen hebben hun eigen fijne kneepjes, maar er zijn OS hardening-technieken die op elk besturingssysteem kunnen worden toegepast. Houd rekening met dat deze lijst niet alles bevat wat je kunt doen, dus zorg dat je ook andere aanvullende strategieën voor systeemverharding bekijkt en implementeert. Om het risico van een cyberaanval voor je klant te minimaliseren, wordt aangeraden minimaal deze tips volgen.
Houd alles schoon: verwijder onnodige en ongebruikte programma's. Elk programma dat op een apparaat is geïnstalleerd, is een potentieel toegangspunt voor een kwaadwillende, dus ruim deze regelmatig op. Als een programma niet is goedgekeurd of doorgelicht door een bedrijf, mag het niet worden toegestaan. Hackers zoeken naar gaten in de beveiliging wanneer ze proberen netwerken te compromitteren, dus dit is je kans om hun kansen te minimaliseren.
Gebruik servicepacks: dit gaat over het up-to-date houden van programma's en het installeren van de nieuwste versies. Er is geen enkele actie die bescherming biedt, vooral tegen zero-day-aanvallen, maar het gebruik van servicepacks is een gemakkelijke en effectieve stap om te nemen.
Patches en patchbeheer: patchbeheer zou deel moeten uitmaken van elk regulier beveiligingsregime. Dit omvat consequent plannen, testen, implementeren en controleren om te zorgen dat het besturingssysteem wordt gepatcht, evenals individuele programma's op de computer van de klant.
Stel een groepsbeleid op: soms kan een gebruikersfout leiden tot een succesvolle cyberaanval. Een manier om dit te voorkomen is door de groepen te definiëren die toegankelijkheid hebben en te zorgen dat iedereen zich aan de juiste regels houdt. Werk het gebruikersbeleid bij en zorg dat alle gebruikers op de hoogte zijn van en voldoen aan deze procedures. Dwing bijvoorbeeld slimme praktijken af, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden.
Profiteer van beveiligingssjablonen: deze worden vaak gebruikt door bedrijfsomgevingen en zijn in wezen tekstbestanden die een beveiligingsconfiguratie vertegenwoordigen. Je kunt dus in principe een beveiligingssjabloon gebruiken om jouw groepsbeleid te beheren en consistentie in je hele organisatie te garanderen.
Configuratiebaselines: Baselining is hoe je veranderingen in netwerken, hardware, software, etc meet. Baselines worden gecreëerd door iets te selecteren om te meten en dit gedurende een bepaalde periode consequent te doen. Zodra je een basislijn hebt vastgesteld, meet je deze volgens een schema dat voldoet aan jouw beveiliging-onderhoudsnormen en de behoeften van je klanten.
Controleer de gebruikersaccounts en de toegang regelmatig, idealiter elke maand, om er zeker van te zijn dat niemand een account heeft toegevoegd of privileges heeft gewijzigd om een account hogere toegangsrechten te geven dan zou moeten.
Met de toename en constante veranderingen in het dreigingslandschap van vandaag, kun je overwegen om alle controles op de systemen te monitoren en hier waarschuwingen voor in te stellen. Dit is met name een goede gewoonte als het systeem gevoelige of bedrijfskritieke informatie opslaat, verwerkt of verzendt.
Het beschermen van de omgevingen van je klanten is een voortdurende, continue inspanning die op verschillende manieren kan worden aangepakt. Het verharden van het besturingssysteem is een goede plek om te beginnen. Als hun vertrouwde beveiligingsadviseur moet je jouw klanten machtigen door hen voor te lichten over het belang van OS-hardening en de waarde van het up-to-date houden van hun systemen. Als gevolg hiervan kunnen ze erop vertrouwen dat iedereen zijn of haar rol heeft gespeeld bij het veilig houden van systemen.
Wil je meer weten hoe je jouw processen effectiever en veiliger kunt inrichten? Neem dan contact met ons op via dit contactformulier of plan direct een afspraak in met een van onze medewerkers via onderstaande knop.