Tijdens het jaarlijkse #CyberFit evenement van Acronis, heeft het bedrijf ook het jaarlijkse Cyberthreats Report 2022 uitgebracht. Een diepgaand overzicht van trends en bedreigingen op het gebied van cyberbeveiliging wereldwijd. Het rapport waarschuwt dat Managed Service Providers (MSP's) in het bijzonder risico lopen: omdat zij meer beheertools, zoals PSA of RMM, bezitten die tegen hen worden gebruikt door cybercriminelen, en MSP's worden dus steeds kwetsbaarder voor supply chain-aanvallen.
In het rapport vind je de belangrijkste cyberbedreigingstrends van 2021 — en voorspellingen voor 2022. Naast de toenemende efficiëntie van cybercriminelen en de impact op MSP's en kleine bedrijven, trekt het Cyberthreats Report 2022 de volgende conclusies:
Phishing blijft de belangrijkste aanvalsvector. 94% van de malware wordt per e-mail bezorgd. Met behulp van social engineering-technieken om gebruikers te misleiden om kwaadaardige bijlagen of links te openen, stond phishing al vóór de pandemie bovenaan de hitlijsten. Het blijft nog steeds snel groeien: alleen al in 2021 meldde Acronis dat het in het derde kwartaal 23% meer phishing-e-mails en 40% meer malware-e-mails blokkeerde, vergeleken met het tweede kwartaal van hetzelfde jaar.
Phishing-acteurs ontwikkelen steeds nieuwe trucs. Deze nieuwe trucs zijn nu gericht op OAuth en multifactor-authenticatietools (MFA) en stellen criminelen in staat om accounts over te nemen. Om veelvoorkomende anti-phishing-tools te omzeilen, gebruiken ze sms-berichten, Slack, Teams-chats en andere tools voor aanvallen zoals zakelijke e-mailcompromissen (BEC).
Ransomware is nog steeds de grootste bedreiging, zowel voor grote bedrijven als voor het MKB. Hoogwaardige doelwitten zijn onder meer de publieke sector, de gezondheidszorg, de productie en andere kritieke organisaties. Maar ondanks enkele recente arrestaties, blijft ransomware tegenwoordig een van de meest winstgevende cyberaanvallen.
Cryptocurrency valt onder de favoriete tools van de aanvallers. Infostealers en malware die digitale portemonnee-adressen verwisselen, zijn tegenwoordig de realiteit. We kunnen in 2022 meer van dergelijke aanvallen verwachten die rechtstreeks tegen slimme contracten worden uitgevoerd - waarbij de programma's in het hart van cryptocurrencies worden aangevallen. Aanvallen op Web 3.0-apps zullen ook vaker voorkomen, en nieuwe en steeds geavanceerdere aanvallen, zoals aanvallen met flitsleningen, zullen aanvallers in staat stellen miljoenen dollars uit cryptocurrency-pools te halen.
de wereldwijde toename van cyberdreigingen: een groeiende behoefte aan cyber security
Al met al was 2021 op het gebied van cyberbeveiliging het slechtste jaar ooit; niet alleen voor veel organisaties, maar ook voor veel landen – waaronder de VAE, een land dat nu aandringt op de bestrijding van de wereldwijde ‘cyberpandemie’. En ondanks hun uiterste best, blijkt uit recent onderzoek van Acronis dat nog steeds 25% van de mensen in de VAE geen tools voor cyberbescherming gebruiken. Malware-aanvallen blijven een wereldwijd fenomeen en elk land moet ertegen vechten.
Het Cyberthreats Report 2022 is gebaseerd op het onderzoeken van aanvals- en bedreigingsgegevens die zijn verzameld door het wereldwijde netwerk van Acronis CPOC's, die cyberbedreigingen 24/7 monitoren en onderzoeken. Malwaregegevens werden verzameld door meer dan 650.000 unieke eindpunten over de hele wereld die Acronis Cyber Protect gebruiken, hetzij als klant van een MSP die de oplossing gebruikt, hetzij als een bedrijf dat de oplossing beheert. De eindejaarsupdate omvat aanvallen die zijn gericht op eindpunten die zijn gedetecteerd tussen juli en november 2021.
Het volledige rapport biedt diepgaande inzichten in de belangrijkste trends op het gebied van cyberbeveiliging en bedreigingen die de CPOC's in de tweede helft van 2021 hebben waargenomen; een overzicht van malwarefamilies en gerelateerde statistieken; een duik in de gevaarlijkste groepen van ransomware; de kwetsbaarheden die bijdragen aan succesvolle aanvallen; en de beveiligingsaanbevelingen van Acronis voor 2022 en daarna.
Wil je meer weten over cyberdreigingen en hoe jij ze tegen kan gaan? Neem dan contact met ons op via dit contactformulier. Het volledige cyberthreats rapport van 2021, inclusief de voorspellingen voor 2022, download je via onderstaande knop.