In mijn vorige blog schreef ik al dat cybersecurity begint met het identificeren van cybersecurityrisico’s. Maar als je weet wat de risico’s zijn, dan moet je wel maatregelen nemen om de IT-omgeving van je klanten ook daadwerkelijk te beschermen. In deze blog deel ik daarom vijf stappen die je kunt nemen.
Stap 1: Toegangsbeleid
Een goed toegangsbeleid is essentieel om de IT-omgeving van je klanten te beschermen. Zo zorg je dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot bedrijfsgegevens en -systemen. Door te verifiëren of medewerkers daadwerkelijk zijn wie ze beweren te zijn voordat ze toegang krijgen tot informatie, bouw je een extra beveiligingslaag in. Vergeet niet het toegangsbeleid regelmatig te controleren en bij te werken om te zorgen dat het nog steeds effectief is tegen de nieuwste bedreigingen en risico's.
Stap 2: Multifactorauthenticatie
Naast het opzetten van een goed toegangsbeleid is het gebruik van multifactorauthenticatie een effectieve manier om de IT-omgeving te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. MFA is een beveiligingsmethode die gebruikmaakt van meerdere identificerende factoren om de identiteit van een gebruiker te verifiëren, in plaats van simpelweg te vertrouwen op de traditionele gebruikersnaam en het traditionele wachtwoord. Het is een combinatie van iets dat je weet – bijvoorbeeld een wachtwoord –, iets dat je hebt – zoals een code die wordt verstuurd via een sms of die wordt getoond in een app of op een token – en iets wat je bent – biometrie of gezichtsherkenning.
Stap 3: Medewerkersbewustzijn
Hoe goed de technologie ook is, medewerkersbewustzijn is nog steeds cruciaal in het beschermen van de IT-omgeving. Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van de gevaren van cyberaanvallen en hoe ze deze kunnen voorkomen. (Security Awareness) Trainingen en workshops helpen hierbij.
Stap 4: Bepaal wie toegang heeft tot data en diensten
Het bepalen van wie toegang heeft tot welke data en diensten is een belangrijke stap in het beschermen van de IT-omgeving. Zorg dat medewerkers alleen toegang hebben tot die data en systemen die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Niet minder, maar zeker niet meer.
Stap 5: Regelmatige updates en back-ups
Het regelmatig updaten van software en systemen is onmisbaar als je een IT-omgeving wilt beschermen tegen kwetsbaarheden en datalekken. Daarnaast is het maken van regelmatige back-ups belangrijk om data te beschermen tegen verlies door bijvoorbeeld ransomware aanvallen.
Aan de slag met je cybersecurity stack
Dit is nog maar een van de stappen in jouw reis om een top security partner voor mkb-bedrijven te worden. Meer weten? Download dan nu onze securitygids voor de moderne MSP. Met deze whitepaper helpen we je om jouw cybersecuritystrategie aan te pakken. We vertellen je alles over de nieuwe NIS2 cybersecuritywetgeving, de vijf pijlers van het cybersecurityframework van NIST en de basismaatregelen voor cybersecurity van het NCSC.