Aan de slag met je cybersecurity stack. Hoe begin je?

Als Managed Service Provider help je jouw klanten aan toekomstbestendige IT-oplossingen én creëer je terugkerende inkomsten voor je eigen organisatie. Daarbij is cybersecurity belangrijker dan ooit. Het aantal cyberincidenten is de afgelopen jaren enorm gegroeid en deze trend zal zich de komende jaren zeker voortzetten. Als je je klanten binnenboord wilt houden, is het nu echt het moment om met je cybersecurity stack aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan? George van Brugge, oprichter en eigenaar van Portland, neemt je mee.

Glansrol voor MSP’s

Cyberdreigingen zijn niet alleen een probleem voor de grote multinationals, maar voor alle organisaties, ongeacht de grootte of de branche. Relatief kleine en middelgrote bedrijven zijn zelfs een makkelijker doelwit voor hackers, omdat het ze vaak aan middelen en beveiligingsexpertise ontbreekt. Maar liefst 43 procent van de cyberaanvallen is gericht op kleinere bedrijven, terwijl slechts 14 procent zichzelf kan verdedigen. Ik zie hier een glansrol weggelegd voor MSP’s.

Nieuwe cybersecurityrichtlijnen

Vanaf maart 2024 moeten alle organisaties in Europa voldoen aan nieuwe cybersecurityrichtlijnen van NIS2. De boete als je hier niet aan voldoet, kan oplopen tot maar liefst tien miljoen euro of twee procent van je jaarlijkse omzet. Geld dat ik persoonlijk liever aan iets anders zou uitgeven.

15 medewerkers of meer? Dan is NIST je heilige graal

Om data-inbraken te voorkomen, moeten bedrijven veel meer gebruik gaan maken van geïntegreerde securityplatforms in de cloud. Wil je dat succesvol doen, is het aan te raden het de best practices, regels en richtlijnen te gebruiken van het Cybersecurity Framework (CSF), uitgegeven door het National Institute of Standards and Technology (NIST), de heilige graal van de informatiebeveiligingsraamwerken. Het helpt je als MSP de cyberbeveiligingrisico’s van je klanten optimaal te beheersen.

Minder dan 15 medewerkers? Ga dan aan de slag met de basismaatregelen van NCSC

Ook al is het CSF 2.0 makkelijker en flexibeler dan de versie daarvoor, voor veel kleinere organisaties is het alsnog onhaalbaar om zich te certificeren. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en dat weet ook de overheid. Met de basismaatregelen van het Nederlands Cyber Security Centrum kom je al een heel eind.

Aan de slag met je cybersecurity stack

Als MSP is 2023 hét jaar waarin je hoe dan ook aan de slag moet met je cybersecurity stack. Doe je het niet, dan gaat een ander er met jouw klanten vandoor. Daarom helpen we je met een securitygids voor de moderne MSP om volgens de vijf pijlers van NIST CSF 2.0 of volgens de basismaatregelen van het NCSC een top security partner voor mkb-bedrijven te worden.

Download nu de securitygids voor de moderne MSP. Met deze whitepaper helpen we je om jouw cybersecuritystrategie aan te pakken. We vertellen je alles over de nieuwe cybersecurity wetgeving van NIS2, de vijf pijlers van het cybersecurity framework van NIST en de basismaatregelen voor cybersecurity van het NCSC.

Download 'de securitygids voor de moderne MSP'

Delen

Aanmelden om een reactie achter te laten