7 CHROMEBOOK MISCONCEPTIES

Chromebooks zijn goedkoop en makkelijk in gebruik. Dat weet iedereen wel en is waar. Toch leven er nog een aantal vooroordelen over Chromebooks die niet (langer) correct zijn. In dit blog 7 populaire misconcepties.

Chromebooks winnen aan populariteit. Niet alleen bij non-profits, maar ook in het bedrijfsleven. Volgens Gartner groeide de afzet van Chromebooks vorig jaar met ruim 30%.  Nog interessanter: 19% van grote bedrijven geeft aan zeker Chromebooks te zullen kopen en nog eens 28% overweegt het. De overige 52% acht de kans op aanschaf klein. 

Wat maakt die Chromebooks zo populair onder bedrijven, naaste aantrekkelijk prijzen en gebruikersgemak? In ieder geval onderstaande kenmerken die (nog) niet bij iedereen bekend zijn.

1. Zware applicaties

Het eerste -vaak gehoorde- argument tegen Chromebooks is dat ze geen zware (legacy-)applicaties aankunnen die -alleen- op Windows (of Mac) draaien. Op zichzelf is dat waar, maar het negeert andere opties die hiervoor bestaan in plaats van ze op zware standalone  Windows- of Mac-machines te draaien.

Zo is bijvoorbeeld Chrome RDP beschikbaar waarmee je vanaf je Chromebook zonder problemen die zware applicatie op een ditto virtuele machine in de cloud kunt benaderen. Vaak zelfs een betere oplossing voor legacy-applicaties omdat die cloud-VM makkelijker groter (of kleiner) gemaakt kan worden dan een lokale machine.

Ook voor nieuwere applicaties, die veel lokale processorcapaciteit nodig hebben, is zo'n cloud-VM een alternatief. Maar niet lang meer, want steeds meer vendoren bouwen hun (zware lokale) applicaties om naar cloudapps die simpelweg vanuit elke browser kunnen draaien. Een recent voorbeeld: Adobe die Photoshop naar de browser brengt.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Volgens Gartner zal in 2020 al 85% van alle enterprise-applicaties onafhankelijk zijn van een besturingsysteem en dus via een willekeurige browser te benaderen zijn.

Tegen deze achtergrond geldt voor het merendeel van zakelijke gebruikers dat het investeren in dure, zware hardware steeds zinlozer wordt.

2. Microsoft Office

Het is waar dat Chromebooks, die draaien op Chrome-OS, zeer goed geïntegreerd zijn met Google G Suite en dat je zonder Gmail-account er niet veel mee kunt. Wil je ten volle profiteren van de mogelijkheden van Chromebooks, dan is overstappen naar G Suite eigenlijk een no-brainer voor zakelijke gebruikers. 

Voor e-mail en bestandsbeheer is dit vaak geen probleem, maar moeilijker wordt het wanneer gebruikers hun vertrouwde Microsoft Excel, Word en Powerpoint moeten inleveren. Gelukkig hoeft dat ook niet want Office 365 draait vandaag de dag ook gewoon in elke browser. 

Dat je met een Chromebook niet met Microsoft Office kunt werken, is dus een misconceptie.

3. Andere applicaties

Nieuwere versies van Chrome-OS ondersteunen het draaien van Android Apps. De apps die je dus al op je mobiele telefoon gebruikt, kunnen meestal 1-op-1 ook op je desktop leven. 

Daarmee is gelijk de mythe ontkracht dat er te weinig applicaties beschikbaar zouden zijn voor Chromebooks. 

4. Offline werken

Toegegeven: Chromebooks zijn gemaakt om liefst altijd met het Internet verbonden te zijn. Offline werken is echter zeker niet onmogelijk en met een paar eenvoudige instellingen meestal te bewerkstelligen.

Laten we bovendien de noodzaak tot offline werken niet overdrijven. Het is 2019:  ook Windows en Mac machines voelen inmiddels praktisch onbruikbaar zonder internetconnectie. 

5. Centraal beheren

De nachtmerrie van elke IT-beheerder: gebruikers die maar van alles kunnen doen op hun machines zonder beperkingen. Met Chrome Device Management kan dat voorkomen worden door 'gewoon' de wenselijke policies toe te passen. 

Ook deployment van (duizenden) devices is niet moeilijker dan onder Windows. Veelal makkelijker zelfs. 

6. Beveiliging

In tegenstelling tot veel nep nieuws dat rondzwerft, is Chrome-OS feitelijk een van de veiligste besturingssystemen. Dat komt in de basis door drie zaken: 1) automatische disk en netwerk encryptie,  2) authenticatie via Google, SAML of Active Directory en 3) automatische sandboxing en updates.

Toelichting op dat laatste punt: Chrome-OS krijgt automatisch updates en is dus altijd voorzien van de laatste versie (inclusief security patches). Dat is heel fijn, maar sandboxing is indrukwekkender. Hierdoor heeft een Chromebook geen antivirus-software meer nodig. Op een Chromebook worden namelijk alle browsertabs (en applicaties) geopend in een apparte virtuele sandbox. Wanneer zo'n pagina geïnfecteerd wordt, bestaat die infectie alleen op die pagina en kan die op geen enkele manier de rest van het systeem bereiken. Bij elke herstart checkt Chrome bovendien de integriteit van het OS en herstelt het zichzelf. 

7.  Nieuwe hardware

En zo belanden we bij de laatste misconceptie in dit lijstje: de idee dat Chrome-OS alleen maar op nieuwe machines kan draaien die dus eerste moeten worden aangekocht.

Ook dat is inmiddels achterhaald met de komst van Cloudready van Neverware. Via Cloudready installeer je Chrome-OS op bestaande Windows/Mac hardware. Zo hergebruik je bestaande hardware en bespaar je kosten.

Tot slot

Met het voorgaande in het achterhoofd vraag je je af waarom nog niet veel meer bedrijven Chromebooks hebben omarmd. Wij verwachten in ieder geval de komende jaren steeds meer Chromebooks te zien opduiken.

Natuurlijk niet bij iedereen en in alle gevallen, maar de elevator  pitch zal steeds minder vaak door beslissers genegeerd kunnen worden: Chromebooks zijn goedkoper, veiliger, makkelijker te beheren en eenvoudiger in gebruik.  Op de menukaart voor je klanten dus ;)

Delen

in Blog
Aanmelden om een reactie achter te laten